You are not connected. Please login or register

Джейн Остин

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Джейн Остин on Вто Ное 17, 2009 5:58 pm

Aria_

Aria_
Pretty Little Admin
Pretty Little Admin

Джейн Остин (на английски: Jane Austen) е английска писателка родена на 16 декември 1775 в Стивънсън, Хемпшър и умира на 18 юли 1817 Уинчестър.

Дъщеря е на хемпиширски свещеник и израства в голямо семейство,подобно на семейство Бенет от "Гордост и предразсъдъци". Джейн Остин е личност, потънала в дълбока неизвестност, но от спомени за нея е определяна като затворена в себе си и вечно замислена. За личността на писателката, можем да гадаем по нейните произведения. Само с най-голямата си сестра тя споделя тайните си, пишейки ѝ откровени писма.

Биография
Родена е в семейството на Джордж и Касандра Остин. Джейн има шестима братя и само една сестра - Касандра.Баща и произхожда от стара кентска фамилия, бил е стипендиант на колежа св. Йоан в Оксфорд, а майка ѝ Касндра Ли е дъщеря на дворяни от стар, но обеднял род. Джейн Остин е била предпоследно дете.Семейството и е било бедно и само е поддържало домакинстото си. Двама от братята ѝ, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на баща си, който заедно със съпругата си е имал успешна кариера като банкер, и стават банкери. Но другите ѝ двама братя, Франсис и Чарли, си намират военоморска служба. Касандра оказва голямо влияние върху творчеството на Джейн. Тя бива определяна като затворена, себична и много горда, затова не била всеобща любимка, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. И ако не бяха многобройните им писма нямаше да знаем почти нищо за Джейн Остин. За съжаление , опасявайки се от нескромността на бъдещите биографи на Джейн Остин, повечето от кореспонденцията със сестра си, Касандра изгаря, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството ѝ. Съдбата на Остин не предполагала бележити авантюри и увлекателни приключения, затова тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи роднини. Живяла 42 години, тя умира от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър. Последните ѝ месеци били мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е била погълната от жалост и скръб. Даже възкликнала Боже, дай ми търпение! Молете се за мен!. Романът ѝ "Разум и чувства" спечелва огромна популярност и става много известен. Голяма популярност печелят също Гордост и Предразсъдъци и Ема.

Разум и чувства е публикуван през 1811 г. и е първият ѝ роман. Не се знае кога е написан. Най-популярният от всички обаче е безспорно Гордост и Предразсъдъци. Написан през 1813 г., романът е една от първите романтични комедии на това време и остава бележит за цялата Английска литература. Година по-късно излиза и Мейнсфилд Парк .През 1816 г. е публикуван романът Ема. А през 1818 г. - Абатството Нортангър и Доводите на разума. По-къси нейни произведения са Лейди Сюзан,Семейство Уотсън и Sandition. Sandition и Лейди Сюзан са новели. Смейство Уотсън е една от незавършените ѝ новели. Новелата е довършена от племенницата на Остин, Катрин Хюбак, и е публикувана с подзаглавието По-малката сестра в средата на 19 век. Sandidtion също остава незавършена. Други произведения на Остин са: Трите сестри, "Love and Friendship" (под Friendship тук се разбира известност, а не приятелство.), История на Англия и Красивата Касандра.

Произведения
"Разум и чувства" (Sense and Sensibility) - 1811
"Гордост и предразсъдъци" (Pride and Prejudice)- 1813
"Мансфийлд парк" (Mansfield Park)- 1814
"Ема" (Emma)- 1816
"Доводите на разума " (Persuasion)- 1818
"Абатството Нортангър" (Northanger Abbey)- 1818
"Лейди Сюзън" (Lady Susan)


_________________

If you wanna lie to me
If you'll ever see yourself
Don't come back and cry for me
'Cause you've gone too far


http://prettylittleliares.bulgarianforum.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите